zaterdag 21 januari 2017

Wat is blaasvorming bij het schilderen?

Wat is blaasvorming?
Blaasvorming in de verf wordt ook wel blaarvorming genoemd. Men spreekt van blaasvorming als de verf plaatselijk loslaat in de schilderwerk.
Men kan dit onderverdelen in de volgende oorzaken / typen:
  • Vochtblaren: De blaren ontstaan hier door vochtinsluiting in de ondergrond.
  • Warmteblaren: De aanwezige lucht in de ondergrond kan niet ontsnappen door te snel opwarmen en drogen van de zojuist aangebrachte verflaag. Door de warmte zet de aanwezige lucht uit en deze druk zorgt voor bellen.
  • Oplosmiddel blaren: Langzaam verdampende oplosmiddelen die tijdens het te snel drogen, opwarmen en uitzetten voordat ze kunnen verdampen kunnen ook blaren veroorzaken.
De blaren worden ook wel poriën genoemd en de aanwezige lucht of vocht zet te snel uit door warmte. Blaasvorming komt veelvuldig voor in grof porige houtsoorten zoals meranti. Bij donkere dekkende of transparante verfsoorten kan zonbelasting tot extra problemen leiden. 

schilderen blaasvorming

Hoe voorkom je blaasvorming bij het schilderen?

  • Door een niet al te dikke 1e verflaag aan te brengen. Dekkend is al voldoende.
  • Het goed reinigen van de ondergrond. Bij onbehandeld naaldhout vooral de harsgangen, vetplekken en andere onvolkomenheden goed reinigen/schuren.
  • Bij grof porig hout zoals meranti kan men beter gebruik maken van een water gedragen porie vuller om de poriën in het hout uit te vullen.
  • Gebruik de juiste verdunningsmiddelen volgens opgave van de verffabrikant (productblad). Oplosmiddelen die traag verdampen veroorzaken in net aangebrachte verflagen vaak blaarvorming.
  • Schilder achter de zon aan of in de schaduw. Door de warmte is de bestaande lucht in het houtwerk al maximaal uitgezet. Na het schilderen en tijdens de droging zal de bestaande lucht eerder krimpen dan uitzetten waardoor de verf al grotendeels uitgehard is voordat de zon de volgende dag wederom het schilderwerk zal verwarmen.

Hoe behandel je blaasvorming in je schilderwerk?

Hierbij dien je de oude en beschadigde verflagen te verwijderen en de ondergrond uitvoerig te reinigen en schuren. Hierna kan er weer een nieuwe verflaag aangebracht worden.
Wilt u weten wat de kosten zijn om dit op professionele wijze door ons te laten oplossen ?

Wat is blaasvorming bij het schilderen? was first seen on https://www.schilders.pro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten