maandag 19 september 2016

Wat is verkleuring of vergeling van je verf?

Wat is vergeling van verf?

Vergeling is het geler worden van de verf in zijn geheel of op enkele plekken en is sterk afhankelijk van het gebruikte bindmiddel.

Wat zijn de oorzaken van vergeling van verf?

Vergeling is een standaard chemisch proces dat ontstaat tijdens de droging bij verf op basis van het bindmiddel Alkydhars. Alkhydhars is standaard geel van kleur, tijdens de droging vind er een reactie plaats met zuurstof waardoor deze nog donkerder verkleurd. Waardoor het pas na droging de uiteindelijke kleur krijgt. Bij met name binnen schilderwerk ziet men vaak vergeling op schaduwplekken (donkere plekken) dit wordt ook wel donkervergeling genoemd. Dit proces ontstaat door een tekort aan daglicht waardoor de Alkydhars juist nog donkerder wordt. Dit is vaak het eerste zichtbaar op schaduwplekken in je schilderwerk zoals de binnenkant van deuren, kozijnen, traplopers en kastdeuren. De mate waarin vergeling plaatsvind is afhankelijk van het gebruikte bindmiddel en de kwaliteit ervan. De kwaliteit van de gebruikte grondstoffen in je verf zijn dus van grote invloed op de mate van vergeling.

Wat is verkleuring van verf?

Van verkleuring spreekt men als de kleur in je schilderwerk in zijn geheel of op enkele plekken, lichter of donkerder wordt dan zijn oorspronkelijke kleur.

Wat zijn de oorzaken van verkleuring?

De belangrijkste oorzaken voor verkleuring zijn:

  • UV straling op de gebruikte pigmenten (kleurstoffen) in de lak veroorzaakt het lichter worden van je schilderwerk.
  • Dit treed dus sneller op bij buitenschilderwerk.
  • Aanslag van vuil, vet en nicotine
  • Warmte, zoals bij lampen en radiatoren

Hoe voorkom je verkleuring en vergeling in je schilderwerk?

Hoe voorkom je vergeling?

Schaduwplekken op schilderwerk zijn binnenshuis onvermijdelijk. Vergeling kan worden vertraagd door te kiezen voor water gedragen verven (op acryl basis) in plaats van verf op basis van alkydhars.

De professionele vakschilder mag vanwege wetgeving, binnenshuis geen gebruik meer maken van vluchtige stoffen (zoals terpentine) en alleen nog maar schilderen met water gedragen lakken.

Veel doe het zelfvers kiezen vaak juist voor lak op basis van alkydhars omdat deze makkelijker vloeit en men er dus makkelijker mee kan schilderen. Maar het is juist deze verf die snel zorgt voor vergeling bij een tekort aan daglicht! Wil je perse schilderen met terpentine-verdunbare lak? Kies dan bij voorkeur voor een mattere variant. De hoeveelheid glans in deze verven wordt veroorzaakt door de hoeveelheid bindmiddel. Dus hoe matter de verf hoe minder snel deze uiteindelijk zal vergelen.

Ook is de warmte van invloed op de mate van vergeling tijdens het drogen. Hoe warmer, hoe sneller de droging en des te geler het eindresultaat.
Een dikkere verflaag heeft ook meer bindmiddel in zich wat zorgt voor een nog geler eindresultaat.

Het schoonmaken van verf met ammoniak zorgt voor een reactie met de bindmiddelen waardoor deze vergelen.

Kortom de keuze van de juiste verf: kwaliteit en samenstelling, voorkomen of verminderen de mate en snelheid van vergeling.

Hoe voorkom je verkleuring?

Sommige pigmenten zijn gevoeliger voor UV straling (zonlicht) dan anderen. Verkleuring treedt op bij alle verf typen zowel de watergedragen soorten als de terpentine verdunbare.
Op plekken waar omgevingsfactoren zoals vuil, vet en nicotine aanwezig zijn kan men het beste kiezen voor een hoogglans lak. Omdat vuil zich makkelijker hecht aan een ruwere (mattere) verf dan aan een gladdere (glanzendere) verf.

De invloed van UV straling op het buitenschilderwerk is het grootst en door gebruik te maken de kwalitatief hoogwaardige buiten lakken in combinatie met de juiste kleurpigmenten kan verkleuring sterk worden vertraagd en uitgesteld.

Hoe behandel je verkleuring en vergeling?

Doordat donkervergeling vergeling wordt veroorzaakt door te weinig daglicht kun je dit “behandelen” door te zorgen voor meer daglicht. Hierbij zal het enigszins bijtrekken. Maar nooit helemaal verdwijnen.

Verkleuring veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals vet, vuil en nicotine kunnen behandeld worden door het grondig schoonmaken. Ook hier zal het enigszins kunnen bijtrekken.

Bij ernstige vergeling en verkleuring geldt het advies: opnieuw schilderen met de juiste kwaliteitsverf van de juiste samenstelling.

Een professionele schilder kan u het beste adviseren over de combinatie van de juiste kleuren met de beste verf voor een langdurig mooi eindresultaat van uw schilderwerk.

Dit artikel was geplaatst in onze Schilderen Kennisbank bij Schilderwerk en veel voorkomende problemen oplossen

Wat is verkleuring of vergeling van je verf? was first seen on https://www.schilders.pro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten