Wat is houtrot?
Houtrot is het zachter worden van de houtstructuur door aantasting van het hout door vocht.
Hierbij is over het algemeen het vochtgehalte meer als 20% gedurende een langere periode. Een temperatuur van boven de 18 graden versneld dit proces.
Dit gaat sneller bij zachtere houtsoorten dan bij hardhout. Omdat hardhout een dichtere structuur heeft kunnen vocht en schimmels hier minder makkelijk op hechten dan zachthout.
Veelal gaat dit gepaard met schimmelvorming. Voor schimmelvorming is voldoende lucht en zuurstof nodig. Waarbij het hout de voedingsbodem is voor de schimmels.
Houtrot ontstaat meestal op verbindingen met andere materialen (vocht vasthoudende materialen zoals steen en aarde) indien het hout niet juist is voor behandeld. Houtrot is te herkennen doordat het rotte gedeelte donkerder gekleurd is dan het overige hout.
Ook het slecht sluiten van ramen en deuren kan een indicatie zijn van een verhoogde luchtvochtigheid waardoor het hout opzwelt. Verflagen zijn vervormd dan wel ingedeukt (ingesnoerd) of ingeklonken. Maar ook gezwollen en verzadigd met vocht.
Controle op dergelijke kenmerken door het gebruik van een botte priem of schroevendraaier. Ook het gebruik van een vochtmeter is een goed hulpmiddel om te bepalen of er een verhoogde luchtvochtigheid is.
Hoe voorkom je houtrot?
Houtrot kan voorkomen worden door de juiste voorbehandeling en dit is afhankelijk van de toepassing en constructie. Ook de constructie zelf is hierin belangrijk. O.a. de afwatering door bijvoorbeeld dorpels. Als belangrijkste eigenschap van de voorbehandeling is het hout vocht en waterafstotend maken. Ook het afsluiten van zuurstof en het minder poreus maken van de oppervlakte zorgt ervoor dat schimmels zich niet kunnen hechten.
Enkele middelen ter voorkoming van houtrot:
Impregneren of lakken met o.a. menie, grondverf, teer, beits
Zo is de kopse kant van hout poreuzer waarbij het aan te bevelen is om hout wat tegen metselwerk wordt aangebracht goed in de menie te schilderen. Dit is vereist bij o.a. balken, ramen en deurkozijnen. Ook een correct aangebrachte kit in de aansluitingen met andere materialen en hoekverbindingen zorgt ervoor dat vocht door o.a. afwatering keen kans krijgt.
Het regelmatig goed schoonmaken van gelakt hout ter voorkoming van het hechten van schimmels en algen hechting.
Het regelmatig bijwerken van het schilderwerk waarvan de kwaliteit sneller achteruit gaat door weersinvloeden en UV straling.
Hoe behandel je houtrot?
Dit is sterk afhankelijk van de mate van aantasting. Een professionele schilder kan de meeste reparaties zelf uitvoeren. Hierbij worden de rotte delen verwijderd tot men alleen nog droog en goed hout overblijft. Dit wordt daarna nog goed schoongemaakt.
En oude verflagen worden verwijderd. Eventueel kan het hout verder plaatselijk verduurzaamd worden. Met bijvoorbeeld een houtstoprot. Waarna het verwijderde hout gevuld kan worden met een pasta. Indien het hout echter onderdeel is van een draagconstructie en de aantasting te groot is zal een professionele schilder adviseren tot een deelreparatie (inzetten van een nieuw stuk hout) dan wel vervanging van het houten deel of totale constructie. Ook wanneer de herstelwerkzaamheden door intensieve reparatie duurder wordt dan vervanging van een groot deel zal een professionele schilder dit adviseren.
Voorkomen is beter dan genezen en goed onderhouden schilderwerk door een professionele schilder is uiteindelijk altijd goedkoper dan achteraf zaken te moeten vervangen door slecht onderhoud of onvakkundig klus en schilderwerk. Nog los van het veiligheidsaspect van bijvoorbeeld slecht onderhouden schilderwerk op balustrades.
Dit artikel was geplaatst in onze Schilderen Kennisbank bij Schilderwerk en veel voorkomende problemen oplossen
Wat is Houtrot? was first seen on https://www.schilders.pro.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten